top of page

A Kitchen Nest in Washington Park

Problem:

Closed off kitchen with limited storage and options given the constraints of the home, in particular, existing post & beam from a past porch conversion. 

Wishlist: 

To create an open space by eliminating the wall between the dining room & kitchen and adding a peninsula, more accessible storage, updraft venting for range, and more light, all while working with the charm and (constraints) of a 1920s brick Tudor.

After

My solution:

 

After my initial consultation with the homeowner, I became inspired by my clients desire to have some of her grandmother's copperware on display, and the beautiful sunny west-facing view of the Madison Valley. My client expressed how she loves to have her tea and watch the birds that live there. 

 

From a functionality aspect, I wanted to keep things simple and open. I Removed cabinets above the sink and simplified the cabinet layout, creating upper cabinets with one open shelf, allowing for more hidden storage. 

Before

After

My solution:

 

After consulting with a structural engineer, it was determined that removing the wall between the dining room and kitchen would be feasible as long as we added support in other areas, which the contractor did.  This led to the discussion of removing the post and archway (part of old porch) to improve upon the openness and functionality of this area. A beam replaced them. I designed the cabinetry to work with existing windows, since this was a 1920's brick house we did not want to make any changes that would effect the outside brickwork

 

We utilized the middle section of wall with shelves to display the copper collection and removed the closed off nook eating area to a sunny corner window seat that could act as a banquette if the home owner should want it to return to that use with pullout drawers for storage. But for now its a comfy sunny little reading nook that she can sit and look at the amazing valley of trees and birds.

Before

After

Before

After

bottom of page